Prijedlog aktivnosti i igara za djecu

Boravak kod kuće, bez uobičajenih svakodnevnih aktivnosti na koje je dijete naviklo, kao što je boravak u vrtiću, druženje s prijateljima, igra na vanjskom prostoru i igralištu, kontakti s članovima šire obitelji i sl. može predstavljati veliku promjenu za dijete i izazov za roditelja kako organizirati i provesti dan. Roditelj u ovim uvjetima, osim brige o djetetu, ima i druge obveze, kao što je rad od kuće, briga o domaćinstvu, često i skrb o starijim članovima familije, neki se suočavaju s posljedicama potresa, bolešću, gubitkom posla ili financijskom nesigurnošću. Sve ovo je realnost u kojoj danas živimo. Kako u svemu tome primjereno brinuti o djeci, a također i o sebi, kako bi imali snage i energije iznijeti sve zadatke i očekivanja koja proizlaze iz naših različitih uloga?
 
Igra je djetetov najvažniji posao. Kroz igru dijete istražuje, upoznaje i stječe spoznaje o svijetu koji ga okružuje. U ovom periodu boravka kod kuće važno je osigurati prostor, vrijeme i materijale za djetetovu igru. To najčešće ne podrazumijeva značajne materijalne resurse, već više dobru volju i dosjetljivost roditelja u želji da osigura svome djetetu uvjete za smislene i zanimljive aktivnosti. 
 
U igri s različitim materijalima (rastresitim materijalima kao što su pijesak ili riža, različita ambalaža iz domaćinstva, domaći plastelin za modeliranje i razni likovni materijali i sl.) dijete istražuje i upoznaje svojstva različitih materijala svim senzornim putovima, opušta se od napetosti, manipulira, kombinira, oblikuje i kreativno se izražava. Važno je da roditelj omogućuje slobodnu igru djeteta i uključuje se kao partner u igri kada to dijete želi. Čitanjem slikovnica, pričanjem priča i igranjem uloga, uz pjesmu i ples pomažemo djetetu da se izrazi na različite načine i da se nosi s emocijama i situacijama koje ga možda zbunjuju ili ih ne razumije. 
 
U prijedlozima koje vam nudimo vjerujemo da ćete pronaći brojne ideje i rješenja. 

Podkategorije:
  1. Pričam ti priču
  2. Mali istraživači
  3. Aktivnosti izražavanja i stvaranja
  4. Montessori kod kuće
  5. Predškola
  6. Podrška djeci s posebnim potrebama
  7. Zdrave navike
  8. Djeca, roditelji i odgojitelji zajedno
  9. Raznovrsne razvojne igre i aktivnostiPovratak na Vrtić za po doma

© 2023 Vrtić Trešnjevka. Sva prava pridržana.