CAP program

 
 

Predškolski CAP program prevencije zlostavljanja djece
 
CAP je jedan od najkvalitetnijih i najobuhvatnijih programa primarne prevencije zlostavljanja djece u svijetu. CAP (čit. kap, akronim od Child Assault Prevention) je nastao u Columbusu, Ohio, SAD, 1978. godine. International Center for Assault Prevention–ICAP, osnovan 1985. god., proširio je program na većinu država u SAD–u, te 18 država diljem svijeta, među kojima je od 1999. i Hrvatska. Udruga roditelja Korak po korak je Regionalni trening centar ICAP–a za Hrvatsku. Putem mreže educiranih CAP pomagača, u Hrvatskoj se provode 4 varijante CAP programa:
  • Predškolski CAP za djecu predškolske dob, Osnovni CAP za djecu mlađe školske dobi,
  • Teen CAP za tinejdžere, CAP za djecu s teškoćama u razvoju (Special Needs CAP)
CAP program, jedan od najstarijih i najuglednijih programa primarne prevencije zlostavljanja djece u svijetu, provodi se u Hrvatskoj punih 20 godina.
CAP program, je jedan od rijetkih program primarne prevencije zlostavljanja djece predškolske i školske dobi koji ih poučava prevencijskim vještinama u slučajevima seksualnog zlostavljanja(napad nepoznate i napad poznate odrasle osobe). Ima razrađen kurikulum i brojne prateće materijale za svaku varijantu programa (predškolski, osnovni, Teen i CAP za djecu sa teškoćama u razvoju), vrlo strukturirane aktivnosti i obveznu procesnu evaluaciju, te ga stručni suradnici osnovnih škola i vrtića smatraju konkretnim, pouzdanim i kvalitetnim ‘alatom’ za primarnu prevenciju zlostavljanja djece. 

Ciljevi CAP programa su:
  • Smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima nasilja poučavajući ih efikasnim prevencijskim strategijama, te osiguravanjem kvalitetnije podrške njima važnih odraslih (roditelji, zakonski skrbnici i odgajatelji)
  • Potaknuti lokalnu zajednicu na aktivno zalaganje za prevenciju nasilja u društvu, a posebno na prevenciju nasilja nad i među djecom
  • Potaknuti odgojno–obrazovne ustanove na sustavan pristup primarnoj prevenciji nasilja nad i među djecom
Program obuke za  provođenje CAP programa u našem vrtiću  prošli  su mnogobrojni djelatnici tijekom 10 godina provedbe, a trenutno CAP provode 2 educirana tima: 
 
TIM 1. psihologinja Kamea Jaman i odgojiteljice Maja Kovačević, Nikolina Domić i
TIM 2. odgojiteljice Josipa Majcen, Tea Miler i Mirna MIkuljan.
 
Tijekom provođenja ovog programa u našem vrtiću provedena je edukacija svih djelatnika vrtića (odgojitelja, tehničkog osoblja i ostalih), a svake godine programom su redovito obuhvaćeni roditelji djece školskih obveznika i sva djeca školski obveznici.

Cap-ove radionice nude roditeljima i djeci strategije kojima će prevenirati verbalno, fizičko i seksualno nasilje. CAP program se bazira na filozofiji ojačavanja i osposobljavanja - vjerovanju da svi ljudi imaju pravo na informacije, vještine i strategije kojima mogu steći kontrolu nad svojim životima.  Temelj programa čini filozofija koja poštuje dječje pravo na odrastanje lišeno zlostavljanja i podrška djeci da djeluju u svoje ime i u svoju korist. Program se u vrtiću provodi svake godine s djecom predškolske dobi.
 
Predškolski CAP je program prevencije zlostavljanja djece namijenjen djeci predškolske dobi u vrtićkoj predškolskoj skupini.
Cilj je smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima zlostavljanja kroz:
  • pružanje kvalitetnih informacija;
  • poučavanje učinkovitim prevencijskim strategijama;
  • osnaživanje njima važnih odraslih, roditelja i zaposlenika vrtića, da im pruže kvalitetniju podršku.
Radionice za djecu održavaju se kroz 3 dana u trajanju oko pola sata. Vode ih 3 posebno educirane CAP pomagačice. Radionicama sa djecom, prethode radionice sa osobljem i roditeljima.
Predškolski CAP programa provodi se na način prilagođen djeci te dobi, kroz zanimljiva interaktivna predavanja, a o potencijalno opasnim situacijama razgovara se prije, tijekom i nakon izvođenja posebno osmišljenih igrokaza koje djeca mogu razumjeti, pratiti, ali i sami probati.
Svake pedagoške godine Predškolski CAP obuhvati preko 3.500 djece iz cijele RH. 
 
       


© 2024 Vrtić Trešnjevka. Sva prava pridržana.